‘”Willen sommige verkopers wel verkopen?”

Pracht opereert vanuit de kopende kant in de woningmarkt. Als we na een zoektraject het geschikte huis voor onze klant hebben gevonden, begint de fase van het voorbereiden van de onderhandelingen. We proberen in 2 of 3 bezichtigingen een zo goed mogelijk beeld te krijgen van het huis. Ook laten we onze bouwkundige dan al meegaan zodat we een helder beeld krijgen van de kosten voor herstel van bouwkundige punten, en tegelijk maken we een reele raming van de eventuele moderniseringskosten van het huis. We gaan dan ook bepalen wat we het huis in de staat waarin het verkocht wordt, waard vinden. Gebaseerd op deze ingrediënten bepalen we dan in overleg met onze klant wat we gaan bieden. Een goed doordacht plan, gebaseerd op een reële onderbouwing. Rekening houdend met de marktomstandigheden van nu.

En wat schetst nou onze verbazing? Dat er nog steeds verkopers en hun makelaars zijn die – ook in deze moeizame markt – concrete kopers gewoon laten lopen en nog steeds denken dat dalende huizenprijzen aan hun deur voorbij gaan. Probeer toch minimaal met elkaar in gesprek te komen, lijkt het devies.

Natuurlijk vinden wij een ander huis voor onze klanten in zo’n situatie, maar de oproep aan verkopers van huizen is: wees eerlijk in hoe je naar je eigen huis kijkt en realiseer je dat kopers alle berichten tot zich nemen die er over de woningmarkt verschijnen. Helaas zijn dat nog steeds negatieve prijscorrecties. De realiteit van deze tijd.

Leave a Reply