De agenda van Hans de boer

Hoe kom je belangrijke veranderingen op het spoor? Een wandeling door Amsterdam, en vooral door de oude stadsdelen, levert verrassende observaties op. Het bruist er weer. Dat was vijftig jaar geleden ook al zo, maar toen zaten er voornamelijk ouderwetse productiebedrijven. In de jaren na 1970 verdwenen deze overlastgevende bedrijven en verpauperden de oude buurten. Sinds een jaar of tien is er weer leven in de brouwerij. Cateraars, adviesbureaus, internetbedrijven en kleine kantoren met zzp’ers floreren. Oude technologie verdwijnt en na verloop van tijd borrelen nieuwe initiatieven op. Het is de kracht van de markt. Het succes van kleinschaligheid lijkt evident. Maar om in economisch opzicht echt betekenisvol te zijn, is meer nodig. Je zou wensen dat een paar van deze vele kleine bedrijven erin zouden slagen het stadium van informele kleinschaligheid te overstijgen. Wat zou het toch mooi zijn als er een nieuw Endemol of Google ontstond! Dat valt dus tegen. Zodra een ondernemer succes heeft en zou willen groeien, raakt hij of zij verstrikt in een verstikkende bureaucratie. Het aannemen van personeel brengt een geweldige hoeveelheid papierwerk met zich mee en is risicovol. Ziekte of ontslag van een werknemer kan je de das omdoen. Daarnaast is het voor heel kleine bedrijven onbegonnen werk om financiering bij een bank aan te trekken. De bureaucratie van banken doet die van de Belastingdienst verbleken. Als het al lukt om een aanvraag in te dienen, is de kans levensgroot dat de bank deze afwijst. Te risicovol en te weinig rendabel. De kredietkraan zit stevig dichtgedraaid. Het probleem is niet dat er op macro-economisch niveau geen geld is. Het grote bedrijfsleven bulkt van het geld. De bedrijfsbesparingen bedragen bijna 6% van ons nationaal inkomen. De grote ­bedrijven investeren mondjesmaat en geven er steeds vaker de voorkeur aan om aandelen in te kopen of dividend uit te keren. Dat is fijn voor de aandeelhouder, maar slecht voor de economie. Een van de grote problemen van ons land is dat we bulken van het geld, maar dat dat geld niet op de goede plek terecht komt. De banken zijn niet bij machte om hun kerntaak — het verstrekken van krediet — goed te vervullen. Hun solvabiliteit is te laag en ze zuchten onder de regelgeving. Hier ligt een mooie taak voor Hans de Boer, de nieuwe voorzitter van VNO-NCW. Hans, verlos ons van  de verstikkende bureaucratie die ons land teistert en doe ook iets aan het klimaat van afgunst en risicoaversie dat ons in de greep houdt. Laat zien dat je weer succes mag hebben en met je zaak een goed inkomen mag verdienen. Geef ondernemers de ruimte om te groeien, te vernieuwen en ons land vooruit te helpen. Jaap Koelewijn © 2014 Het Financieele Dagblad


Notice: Undefined index: postcode in /home/hx0211/domains/prachtaankoopmakelaars.nl/public_html/wp-content/plugins/taxatiepopup/taxatiepopup.php on line 54
X

Wat is dit huis waard?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

X

Wat is dit huis waard?

Wilt u de waarde van een woning weten?