In vijf stappen je woonwensen in kaart

In vijf stappen je woonwensen in kaart

Een huis zoeken begint met nadenken en dagdromen. Want wat voor woning zoek je precies? Hoe beter je dat voor ogen hebt, hoe gemakkelijker het is om een woning te vinden. Deze vijf basisvragen helpen je om je woonwensen in kaart te brengen.

Waar wil je gaan wonen en waarom?

Heb je al een bepaalde buurt of gemeente op het oog waar je graag zou willen wonen? Wat is de reden dat juist díe omgeving voor jou aantrekkelijk is? Als je nog geen plek in gedachten hebt: in wat voor soort buurt zou je willen wonen? Denk daarbij ook aan de aanwezigheid van voorzieningen, zoals sportclubs, scholen, een treinstation of een gebied waar de hond los mag lopen.

Wat voor soort woning zoek je?

Een vrijstaande woning met een tuin, of juist een appartement? Nieuwbouw of bestaande bouw? Heb je een bepaalde stijl voor ogen, bijvoorbeeld een huis uit de jaren dertig? En ook belangrijk: vind je het leuk om te verbouwen, of juist niet?

Hoe groot moet het zijn?

Denk niet alleen in vierkante meters, maar ook in het aantal kamers. Moet er ruimte zijn voor een kantoor, atelier of bedrijf aan huis? Of misschien in de toekomst voor een extra logeer/werkplek in de tuin?

Wat vind je belangrijk in een huis?

Dit gaat echt over waar je je prettig voelt. De een wordt gelukkig van uitzicht over het water, de ander droomt van ’s avonds in de zon in de tuin zitten. Wil je dat er een aparte ruimte is waar de kinderen hun gang kunnen gaan? Of een grote woonkeuken, met deuren naar de tuin?

Wat is je budget?

Bij het bepalen van je budget is het uitgangspunt het bedrag dat je bij een bank kunt lenen op basis van je huidige inkomen. Maar soms wil je minder lenen, omdat je in de toekomst minder wilt gaan werken. Ook een belangrijke factor is de overwaarde of restschuld die overblijft na de verkoop van je huidige koopwoning.

Let op: deze checklist is een hulpmiddel om na te denken over de woning die je zoekt, maar pin jezelf niet vast op één ding. Misschien is het huis dat je zoekt wel net een buurt verderop te vinden. Of lijkt een woning op papier te klein voor je wensen, maar is het in de praktijk heel ruimtelijk. Zoek je samen een woning en lijken jullie wensen tegenstrijdig? Denk creatief. Als de een op de begane grond wil wonen en de ander een licht huis wil, dan is een huis met een serre misschien de oplossing. En er zijn groene buurten waar zowel een stadsmens als een buitenmens zich samen prettig voelen.


Notice: Undefined index: postcode in /home/hx0211/domains/prachtaankoopmakelaars.nl/public_html/wp-content/plugins/taxatiepopup/taxatiepopup.php on line 54
X

Wat is dit huis waard?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

X

Wat is dit huis waard?

Wilt u de waarde van een woning weten?