Een huis bezichtigen? Drie kernpunten voor de voorbereiding.

Een huis bezichtigen? Drie kernpunten voor de voorbereiding.

Bij een eerste bezichtiging is een goede voorbereiding essentieel. Maar hoe pak je dat precies aan? Drie tips voor een succesvolle bezichtiging.

Verzamel zoveel mogelijk informatie

De eerste stap is om zelf zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het huis en de omgeving. De verkoopbrochure kun je meestal downloaden van Funda. Daarin staat doorgaans ook een plattegrond van de woning en zo krijg je al een aardig idee van de grootte en indeling van het huis. Informatie over het perceel en de vorige verkoopprijs kun je opvragen bij het Kadaster. En als je alvast een kijkje in de straat wilt nemen, dan kijk even op Google Streetview.

Maak vooraf een vragenlijst

Natuurlijk komen er straks bij de bezichtiging spontaan allerlei vragen op, maar tijdens je voorbereiding maak je zelf ook vast een vragenlijst. Je kunt ze groeperen per onderwerp.

  • De staat van onderhoud: wat is de eerste indruk, van binnen en van buiten? Is de keuken recent gemoderniseerd? Wat is de staat van het schilderwerk en stucwerk? Wanneer zijn de elektrische installatie en de verwarmingsketel vernieuwd?
  • De indeling: is het mogelijk de woning te vergroten of bijvoorbeeld een extra badkamer aan te leggen? Is de muur tussen woonkamer en keuken gemakkelijk door te breken, als je dat zou willen, of is het een dragende muur?
  • De omgeving: wat voor soort mensen wonen er in deze buurt? Hoe is de verhouding met de buren? Wat is de reden dat de huidige bewoners gaan verhuizen? Welke voorzieningen zijn er in de omgeving? Denk aan station, winkels, scholen en sportverenigingen.
  • De zonligging: ligt het huis op het noorden of het zuiden? Wanneer schijnt de zon in de achtertuin?
  • Als je kinderen hebt: zijn er scholen in de buurt en kunnen je kinderen daar gemakkelijk en veilig zelf naar toe?
  • Parkeren: kun je op je eigen erf parkeren en zo niet, is er voldoende parkeergelegenheid?
  • Duurzaamheid: hoe wordt het huis verwarmd en hoe is het huis geïsoleerd? Is het huis geschikt voor zonnepanelen?

Ruim voldoende tijd in

De afspraak maak je meestal met de verkopende makelaar, soms met de bewoners zelf. Kies voor de bezichtiging een rustig moment in je agenda, zodat je niet hoeft te haasten. Gemiddeld duurt een bezichtiging ongeveer een half uur, maar dat kan uitlopen. Bovendien is het prettig als je na afloop nog even de buurt kunt verkennen, zeker als je van ver komt!

Tip: Zorg voor oppas. Heb je een partner en zoeken jullie samen een huis, doe de bezichtigingen dan ook zoveel mogelijk samen. Door huizen te bezichtigen, ook huizen die het níet worden, krijg je een steeds beter beeld van wat bij jullie past. Het is fijn om daarbij samen op te trekken. Heb je kinderen? Regel dan even een oppas. Hoe lief of klein ze ook zijn, ze vragen en verdienen aandacht. En tijdens een eerste bezichtiging wil je echt je aandacht kunnen focussen op het huis!


Notice: Undefined index: postcode in /home/hx0211/domains/prachtaankoopmakelaars.nl/public_html/wp-content/plugins/taxatiepopup/taxatiepopup.php on line 54
X

Wat is dit huis waard?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

X

Wat is dit huis waard?

Wilt u de waarde van een woning weten?