De juiste biedingsstrategie

De juiste biedingsstrategie

Yes! Na lang zoeken heb je eindelijk het perfecte huis gevonden. Centrale ligging, een tuin op het zuiden en een vraagprijs binnen budget. Nu ‘alleen’ nog zorgen dat je het huis krijgt. Bieden dus, maar hoe pak je dat aan? Pracht Aankoopmakelaars neemt twee van de meest gebruikte biedingsstrategieën met je door.

Onze aanpak hangt af van de hectiek in de markt en natuurlijk de woning zelf. Eerst zoeken we uit of de waarde van het huis of appartement overeenkomt met de vraagprijs. De prijshistorie van vergelijkbaar vastgoed in de buurt is daar een goede indicatie voor. Vervolgens verbinden we vanuit onze expertise een waarde aan de woning. We bespreken ook met onze klanten wat een reële grens is: wat gaan we maximaal bieden?

Bieden in grote steden

Onze biedingsstrategie is anders in grote steden zoals Amsterdam dan bij de woningen die maandenlang te koop staan. Voor koopobjecten in de Randstad is momenteel een overweldigende belangstelling. Bezichtigingen worden druk bezocht en er worden vrijwel direct biedingen gedaan. Wij zorgen er in deze situaties altijd voor dat onze klanten al op de eerste bezichtigingsdag aanwezig zijn. Zo winnen we wat tijd. In de praktijk wordt gewild vastgoed vaak verkocht met een inschrijving. Dat betekent dat de verkopende partij een deadline stelt waarop alle biedingen binnen moeten zijn. Het bod met de beste prijs en de meest gunstige voorwaarden wint dan. Als koper ga je dus direct all-in. Er is meestal geen ruimte tot onderhandeling, dus als aankoopmakelaar toetsen we direct alle informatie van de woning en formuleren we samen met onze klanten hun best mogelijke bod. En dan is het afwachten. Een hele spannende tijd.

Een rustige markt

Staat een huis al lang te koop, dan is dat veel comfortabeler bieden. Wel kijk je als makelaar eerst wat het huis waard is. Een goede strategie kan zijn om in eerste instantie onder de vraagprijs te bieden. Vind de verkoper ons bod te laag? Dan komen we stapsgewijs tot een prijs waar zowel de koper als de verkoper zich in kan vinden. Dit biedingsproces duurt doorgaans langer. Soms kom je er niet uit als de verkoper het huis meer waard vindt dan de koper. 

Onze taak is risico’s verkleinen

Behalve een aankoopprijs kan een bod ook voorwaarden bevatten. Zoals een voorbehoud voor een bouwkundige keuring. In inschrijvingsprocedures wordt deze te vaak weggelaten om een bod aantrekkelijker voor de verkoper te maken. Toch is zo’n keuring erg belangrijk. Ons advies aan klanten is dan ook om deze wel te laten doen. Als koper heb je immers een onderzoeksplicht. Laat je de woning op voorhand niet bouwkundig keuren, dan sta je minder sterk wanneer je eventuele gebreken achteraf op de verkoper wil verhalen. 

Voor klanten van Pracht Aankoopmakelaars vragen wij de keuring direct na een mondelinge overeenkomst aan. Zo wordt de woning nog gekeurd voordat de koopovereenkomst getekend is, en is het niet nodig om een voorbehoud in de overeenkomst op te laten nemen. In onze ervaring vormt zo’n verzoek geen obstakel. Ook een verkoper zit niet te wachten op bouwkundige problemen achteraf.

De zorgplicht van de aankoopmakelaar

Een voorbehoud financiering is ook vaak onderdeel van het bod. Dit voorbehoud laten we alleen vervallen als er 100 procent zekerheid is dat onze klant de middelen heeft om het huis te kopen. Is er sprake van een hypotheek, dan laten we de voorbehoudsvoorwaarde nooit los. Als makelaars hebben wij immers een zorgplicht naar onze klanten toe. We vinden het dan onverantwoord om dergelijke risico’s te nemen. 

Is je bod geaccepteerd door de verkoper? Dan is de allerlaatste stap het ondertekenen van de koopovereenkomst. Want pas als de handtekeningen gezet zijn, is het huis in juridische zin gekocht. Dan kunnen koper en verkoper elkaar feliciteren en breekt er een nieuwe fase in je leven aan. Geniet ervan!

Leave a Reply


Notice: Undefined index: postcode in /home/hx0211/domains/prachtaankoopmakelaars.nl/public_html/wp-content/plugins/taxatiepopup/taxatiepopup.php on line 54
X

Wat is dit huis waard?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

X

Wat is dit huis waard?

Wilt u de waarde van een woning weten?