Wanneer zit je ‘echt’ vast aan de koop?

Wanneer zit je ‘echt’ vast aan de koop?

Je hebt je huis gevonden. De verkoper zegt zelfs akkoord te willen gaan met jouw bod en voorwaarden. Tijd om de champagne te ontkurken? Zet die fles nog even koud, want zolang er niets ondertekend is, is het huis nog niet van jou. Pracht Aankoopmakelaars legt je per fase in het aankoopproces uit wanneer je ‘echt vast’ zit aan je nieuwe huis.

Het begint met bieden

Tijdens het biedingsproces zit je nooit ergens aan vast. Of deze eerste stap in het koopproces nu via bod en tegenbod verloopt of via een inschrijvingsprocedure waarbij je direct all-in moet gaan. In deze fase is er nog sprake van vrijblijvendheid. Zo kun je zelfs op meerdere woningen tegelijk bieden.

Mondeling overeenstemming zegt niets

De verkoper kan akkoord gaan met jouw bod en voorwaarden. Een mondelinge toezegging is echter nog geen bindende overeenkomst. Ook niet wanneer de afspraken zwart op wit op papier of in een e-mail staan. Op dit punt kun je zonder meer nog steeds afzien van de koop, maar let op: dat geldt ook voor de verkoper. In een overspannen woningmarkt kun je het gevoel krijgen dat alles te snel is gegaan en dit geen goede beslissing was. Toch is enige snelheid juist geboden, want bij langzame vorderingen in deze fase kan jouw bod zomaar overboden worden. Het staat de verkoper vrij om, zelfs na een mondeling akkoord, met een andere partij verder te gaan.

De koopovereenkomst tekenen

Is er overeenstemming bereikt en zet je de koop door, dan is het zaak om een koopovereenkomst op te laten stellen. In de meeste gevallen zorgt de verkopend makelaar daarvoor, maar in sommige gebieden neemt de notaris die taak op zich. Dat is bijvoorbeeld zo in Amsterdam. Wanneer zowel de verkopende partij als de aankopende partij de koopovereenkomst hebben ondertekend, is er juridisch gezien sprake van een koop. De verkoper zit op dit punt vast aan de koop. Dit is het moment dat de champagne op tafel kan.

Drie dagen bedenktijd

Past het huis bij nader inzien toch niet bij je? Geen probleem, want de wet voorziet je altijd van drie dagen bedenktijd. In die tijd mag je zonder opgaaf van reden de koopakte ontbinden. Deze escape-tijd kent enkele voorwaarden. Daar kun je hier meer over lezen.  

Ontbindende voorwaarden

Na de bedenktijd kun je de koopovereenkomst nog verbreken op basis van ontbindende voorwaarden. Vaak gaan deze voorwaarden over de financiering van het huis. Lukt het als koper niet om het benodigde hypotheekbedrag te lenen bij de bank, dan kan de koop ontbonden worden zonder verdere financiële gevolgen. Wel moet je er als koper alles aan gedaan hebben om de financiering rond te krijgen en dat ook kunnen aantonen. Dat heet de ‘inspanningsverplichting’.

Soms zijn er ook ontbindende voorwaarden opgenomen over de bouwkundige situatie van een huis. Bij grote technische mankementen is het dan mogelijk de koop te ontbinden. Je aankoopmakelaar kan je helpen met het formuleren van ontbindende voorwaarden.

Voorkom een boete

Als je na het afronden van al deze fasen alsnog van de koop af wil, dan krijg je te maken met een boete van 10% van de koopsom. Dat gaat al snel om veel geld, dus een echte optie mag dit niet heten. 

Nu is het huis van jou en kun je gaan denken aan de verhuizing, ook een hele spannende periode. Gefeliciteerd!

Leave a Reply


Notice: Undefined index: postcode in /home/hx0211/domains/prachtaankoopmakelaars.nl/public_html/wp-content/plugins/taxatiepopup/taxatiepopup.php on line 54
X

Wat is dit huis waard?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

X

Wat is dit huis waard?

Wilt u de waarde van een woning weten?